Sunday, October 3, 2010

CERITA RAKYAT - SANG PELANDUK YANG SOMBONG TETAPI BODOH

Jom kita relakkan fikiran dengan cerita rakyat pula untuk menghiburkan minda  kita  dari hiruk-pikuk dan beban kerja yang stress. Rehatkan fikiran anda apabila membaca cerita rakyat ini untuk hiburan semua.                                                    

Sang Pelanduk yang Sombong
Pada masa dahulu, terdapat raja segala binatang iaitu Sang Harimau. Dia pun memanggil kesemua binatang-binatang di bawah pemerintahannya di hutan rimba untuk berkumpul kerana dia hendak membuat satu pengumuman penting. Maka kesemua binatang-binatang dalam hutan pun berkumpul di satu tempat yang bernama “Neha Madai”.

Maka Sang Harimau pun berkata,

“Hai raykatku! Dengarlah ! Pada hari ini, kita adakan pertandingan untuk mencari tempat setiap binatang membuang air besar mereka. Sesiapa yang tidak diketahui tempatnya membuang air besar, maka dia itulah akan diisytiharkan menang.” Katanya.

Setelah semuanya bersedia maka pertandingan pun bermula dan setiap binatang-binatang itupun pergi mencari di merata tempat rakan mereka membuang air besar. Di akhir pertandingan itu, si kucing telah diisytiharkan menang kerana binatang yang lain  tidak dapat menjumpai tempat dia membuang air besar.   

Sang Raja Harimau pun bertanya kepada si kucing, “Hai  Si kucing, di manakah tempat engkau membuang air besar?.

Lalu jawap si kucing, “Aku membuang air besarku di atas gunung berapi.”

Sebaik si kucing memberitahu begitu, maka terdiamlah Raja Harimau kerana jauh di hati kecilnya, dia menyedari yang dia tidak dapat menandingi si kucing. Yang sebenarnya si kucing itu membuang air besarnya di atas dapur kayu.

Setelah selesai pertandingan itu, bersurailah mereka dan mereka pun balik ke tempat masing-masing. Dalam perjalanan pulang, sang pelanduk telah terjumpa anak rusa.

“Hai anak rusa, di manakah emak engkau? Kalau saya berjumpa dia, sudah tentu buritnya akan basah.” Katanya.

Tidak lama setelah itu, emak rusa pun balik.Anak rusa itu tidak sabar-sabar hendak memberitahu emaknya, lalu berkata,

“Emak ! emak !” Katanya menjerit sebaik melihat emaknya sambil memberitahu emaknya apa yang dikatakan oleh si pelanduk tadi.

“Tadi, ada sang pelanduk cari emak. Katanya, kalau dia jumpa emak, sudah tentu burit emak akan basah.” Kata anak rusa memberitahu emaknya.

Mendengar kata anaknya itu maka naik marahlah rusa betina itu dengan sang pelanduk dan terus beredar untuk mencari sang pelanduk yang telah bersembunyi. Akhirnya dia pun terjumpa tempat  persembunyian sang pelanduk.  

“Ha..itupun  engkau si pelanduk !” Kata rusa betina dengan bengisnya lalu mengejar sang pelanduk itu. Sang pelanduk yang ketakutan terus lari lintang pukang lalu masuk ke dalam satu lubang sebatang kayu untuk menyelamatkan diri. Rusa betina tersebut terus mengejar mencarinya. Malang bagi rusa tersebut kerana badannya hanya separuh sahaja yang dapat memasuki lubang itu ketika hendak menangkap si pelanduk dan tanduknya pula tersangkut pada lubang kayu tersebut ketika dia hendak memasukkan badannya ke dalam lubang tempat penyembunyian sang pelanduk. Sang pelanduk yang melihat peluang tersebut cepat-cepat keluar dari sebelah hujung  lubang kayu itu lalu merogol dan menikmati tubuh  rusa betina itu.

“Nah! Bukankah aku kata tadi bahawa burit kamu akan basah juga.” Kata sang pelanduk dengan senang hati kerana niatnya sudah tercapai.

Setelah itu, sang pelanduk pun meneruskan perjalanannya. Dalam perjalanannya pulang, dia bertemu si siput.

“Hai! Si siput, mari kita berlawan berlumba lari.” Katanya.

“Baiklah.” Kata si siput, tetapi kita adakan perlumbaan itu esok di sungai Lamah.”  Kata si siput memberi syarat. Pada sebelah malamnya si siput telah memanggil kesemua siput di sungai Lamah dan memberitahu mereka bahawa sang pelanduk ingin berlumba lari dengan mereka. Mendengar kata si siput tersebut, mereka pun mengatur strategi. Keesokan harinya perlumbaan pun bermula.

Maka berlarilah sang pelanduk dengan sepantas-pantasnya. Apabila dia rasa bahawa dia telah jauh ke hadapan maka dia pun teriak memanggil nama si siput.

“Hai si siput! Di manakah engkau?”

“Ha! Aku di sini.” Kata si siput kedengaran mendahului. Mendengar teriakan si siput mendahuluinya, maka berlarilah sang pelanduk dengan sekuat tenaganya dan apa apabila dia merasa bahawa dia sudah jauh ke hadapan, berteriaklah sang pelanduk lagi.

“Si siput ! Dimanakah engkau !?

“Aku di sini !” Kedengaran suara si siput semakin jauh ke hadapan meninggalkan sang pelanduk di belakang. Mendengar teriakan si siput itu, maka berlarilah sang pelanduk bermati-matian sehingga dia pengsan lalu mati. Semua siput di sungai Lamah pun datang ke tempat sang pelanduk itu mati lalu mereka pun makan bangkai sang pelanduk yang sombong bodoh itu hingga habis.

Begitulah kisah sang pelanduk yang sombong tetapi diperbodohkan oleh si siput. Nah, jika anda berminat untuk memiliki cerita-cerita rakyat yang mengasyik dan menghiburkan minda, anda disaran supaya layari http://folkloreceritarakyat.lot.my . Anda mempunyai banyak pilihan cerita rakyat di sini.

No comments: